Wat hebben bakkerij Bak´m, de Abdij van Egmond en de Brouwerij van Egmond met elkaar te maken?

De Sint Adelbertabdij of ook wel de Abdij van Egmond genoemd, is een historische plek bij Egmond-Binnen. Hier wonen en werken monniken. In het klooster wordt veel waarde gehecht aan handenarbeid. Zo worden er kaarsen gemaakt en is er een relatie met het bier van de Brouwerij Egmond.

Enige tijd geleden kwam er via Bram Verheijen, Coördinator bij de Abdij, een verzoek om een brood te ontwikkelen en te leveren voor de Gasterij van de Abdij. De Gasterij is een mooie plek om een poosje in retraite te gaan en het programma te volgen van de monniken.

De brouwerij Egmond maakt het Abdijbier Sancti Adalberti. Deze bieren zijn geënt met water uit de bron van de Adelbertusakker. Dit is een heilige plek aan de rand van de  duinen bij Egmond-Binnen waar st. Adelbert, de patroonheilige van de abdij, in de 7e en 8e eeuw geleefd heeft en begraven werd.

In de 10e eeuw werd zijn lichaam overgebracht naar de huidige abdij. Uit zijn graf ontsprong een bron met geneeskrachtig water dat nog steeds gebruikt wordt. Bij het brouwproces wordt gebruik gemaakt van geplet en gemoute graansoorten. Het residu daarvan, de velletjes en de kiemen van de verschillende granen, noemen we bierbostel. Brood met bierbostel levert een heerlijk mals brood op. Hoe mooi dus om een brood voor de Abdij te ontwikkelen met daarin verwerkt het bierbostel van de brouwerij. En daarmee is de cirkel bijna rond.

Het resultaat is een brood gemaakt van gebuild meel, water, een eigen desem, zeezout, verrijkt met bierbostel met een lang rijsproces. Het gebuild meel is op de steen gemalen waarbij een deel van vezels en kiemen zijn uit gezeefd, een grijs, volvet en mineraalrijk meel. Het brood is stevig, sappig, heeft een open structuur, nootachtige aroma en een knapperige korst.

De gasten van de Gasterij zijn er blij mee. En we maken het Abdijbrood inmiddels ook voor de Brouwerij, de monniken en onze winkelklanten. Met het bierbostel van de Brouwerij maken we nog een andere variant en dat is het Volkoren-bierbostel brood. Dit brood bevat 100% biologisch volkoren met 100% desem. En omdat we nu ook een paar soorten bier van de Brouwerij in de winkel verkopen is de cirkel helemaal rond. We zijn trots op de samenwerking met de Abdij en de Brouwerij.

Vanwege de feestdagen gelden de volgende aangepaste openingstijden:
- 5 december om 12 uur gesloten
- 24 december om 12 uur gesloten
- 25 t/m 27 december gesloten
- 1 t/m 2 januari gesloten.

Even bellen of mailen:

0251 29 20 52

[email protected]