Valentina met rode kool

Bak’m start met plantaardige kookworkshops. Je leert hoe je ons gezonde oer-desembrood kunt aankleden met plantaardige en gezonde spreads, soep en salades. Waarbij gebruik wordt gemaakt van eeuwenoude inzichten.

Op 2 april is de eerste workshop. Deze wordt verzorgd door chef kok Valentina. De workshop is van half 10 tot 4 uur incl een heerlijke en gezonde plantaardige lunch in de bakkerij van Bak’m. Geef je op via [email protected].

De plantaardige keuken van Valentina

In de plantaardige keuken van Valentina draait alles om een goede balans tussen gezondheid en verrukkelijk en yin en yang. En zo creëert ze aanvullend op het oerbrood van Bak’m een prachtig kleurenpalet gevuld met volle granen, bonen, groenten, zeegroenten.

Ze laat zich daarbij inspireren door inzichten vanuit de macrobiotische voedingsleer, welke zijn oorsprong ontleend aan het Zen boeddhisme. Ze is er van overtuigd dat de liefde door de maag gaat. En dat goed eten begint met de beste producten en grondstoffen. En koken vanuit je hart, met aandacht en liefde en kennis van plantaardig kooktechnieken.

Het voedsel dat wij tot ons nemen en de wijze waarop we het bereiden heeft verschillende effecten op ons. Onze gedachten, emoties, gedrag en energieniveau kan gestuurd worden met verschillende gerechten en kookstijlen.

Iedereen begrijpt wat de werking is van een glas wijn. Het geeft ontspanning, een lossere tong en de mogelijkheid om los te laten. Maar wat doen volle granen, wortelgewassen of fruit met ons? Door te kijken naar de verschillende groeirichtingen van ons voedsel, klimaat waarin het groeit, seizoen waarin het groeit ontdek je de bijzondere eigenschappen die ons voedsel met zich meebrengen.

Naast de voedingstoffen zoals mineralen en vitaminen heeft ons voedsel ook een energetische werking. Opgaande (yin) en neergaande (yang) energie zie je terug in ons voedsel en alles om ons heen. Zoals bladgroenten naar boven groeien (meer yin) en wortelgewassen naar beneden groeien (meer yang).

Fermentatietechnieken worden ingezet om de energetische werking van groente, granen en peulvruchten te vergroten. Gefermenteerde groenten bevatten enzymen en bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora en zijn ook nog eens rijk aan verschillende Vitaminen. Je dagelijks portie energie in een handomdraai. Net zoals bij desembrood ontdek je dat fermentatie in allerlei vormen aanwezig kan zijn.

Wat gaan we doen tijdens de workshop?

In de ochtend verzorgt Valentina een kookdemo en ontdek je hoe je heerlijke gerechten kunt maken met  gebruik van gefermenteerde producten zoals; miso, shoyu, mirin, umesu.
In de middag ga je aan de slag met het maken van je eigen groente pickles zoals spicey kimchi, zuurkool, geperste salades.

De kosten van de workshop bedragen 160 euro. En kunnen na afloop van de workshop contant of per pin worden betaald.

Vanwege de feestdagen gelden de volgende aangepaste openingstijden:
- 5 december om 12 uur gesloten
- 24 december om 12 uur gesloten
- 25 t/m 27 december gesloten
- 1 t/m 2 januari gesloten.

Even bellen of mailen:

0251 29 20 52

[email protected]