Brood staat bij de meeste van ons dagelijks op het menu. Het is zo vanzelfsprekend dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen dat het er ooit niet was. 3000 a 4000 jaar voor Christus zijn onze voorouders begonnen met het kauwen op granen en het maken van broodpap. Broodpap was een mengsel van granen en water. Van de pap maakten ze grote ronde koeken met een gat er in. En deze lieten ze drogen of bakken op hete stenen. Lekker was anders, maar het leverde wel een voedzame voorraad op. 

In de tijd van Egyptenaren heeft een jonge slaaf een keer per ongeluk een broodpapmengsel een nacht laten staan. Dat ging fermenteren. De slaaf was bang dat het ontdekt werd en gooide het mengsel door de pap van de volgende dag. Het resultaat was een veel luchtiger en lekkerder brood. De slaaf had in feite het eerste desem ontdekt. 

Vanaf dat moment werd deeg van de vorige dag of desem gebruikt om brood te maken. Doorgaans maakten mensen hun eigen brood. Arme mensen maakten meestal roggebrood en rijke mensen wit brood. In de Middeleeuwen ontstonden de stadsbakkers en konden mensen daar hun brood laten bakken of halen. 

Eind 1800 is gist ontdekt en rond de 2e WO werd gist steeds meer gebruikt om brood te maken. Door gist werd het rijsproces verkort en konden bakkers sneller werken.  En kon brood machinaal gemaakt worden. Helaas waren er ook diverse toevoegingen nodig om op die wijze tot een eetbaar en houdbaar brood te komen. Als je op de etiketten kijkt van verpakt brood in de supermarkt schrik je wat er allemaal in zit. 

 Het brood verloor daardoor zijn karakteristieke smaak van desem en werd  minder lekker en voedzaam. Gelukkig zijn er weer steeds meer bakkers die het avontuur aan durven om brood te maken met een eigen desem en een lang rijsproces. Brood dat alleen uit meel, water, desem en een beetje zeezout bestaat. Echt brood, zonder toevoegingen. 

En dat is het brood dat we dagelijks zouden moeten eten.  Mensen vragen zich vaak af of brood goed of niet is. Kijk dan eens naar het You Tube filmpje van de Voedingsacademie Nederlandse universiteit ‘Is brood goed of fout?’ Brood is gezond mits je het afwisselt met de andere schijven van vijf en liefst brood eet zoals we het bij Bak’m maken en zoveel mogelijk volkoren brood. 

En natuurlijk zijn er mensen met een allergie voor gluten. Dat is echter maar een klein percentage van de bevolking. En vaak is desembrood voor deze mensen weer beter te verdragen dan gistbrood. Omdat bij desembrood de gluten in het rijsproces voor een groot deel worden afgebroken.

Is brood goed of fout?

 

Vanwege de feestdagen gelden de volgende aangepaste openingstijden:
- 5 december om 12 uur gesloten
- 24 december om 12 uur gesloten
- 25 t/m 27 december gesloten
- 1 t/m 2 januari gesloten.

Even bellen of mailen:

0251 29 20 52

[email protected]